“Кал да ядеш!”- викна подире ми дядото. Аз се прибрах разплакан, но майка ми се разсмя и ми обясни, че това е благословия, а не проклятие. Седнах в скута й и тя ми обясни що е “теракота”. Да ви разкажа накратко и аз…

“Теракота” е когато младите от втори етаж не чуват какво им викат старите от двора. И то не винаги, а само при лошо, кално време. Тогава звукът се стеле ниско, затова недочуват; има “теракота”.

В православната традиция “теракота” се казва на прага пред църквата. По качеството на “теракотата” можеш да съдиш за свещеника и паството.

“Стара теракота”, пък, викат на черпака за боб. И пак като църковния – ако е качествена, значи домакинята често е пробвала гозбите, защото не може да им устои.

Имаме случаи на “теракота” и при вълците, в северното полушарие. Наблюдавано е и описано от академик Лихачов преди да подаде оставка. “Вълците”- пише Лихачов – “зиме спят по-дълго, заради фазите на Слънцето. И като се размърдат напролет имат засилена нужда от вода. Но понеже снегът се топи и реките преливат, вълчите водоизточници пресъхват – заради кръговрата на водата – и вълците се принуждават да ближат дъната им в продължение на часове. Местните ловци наричат тези излъскани дъна “теракота” и по тях се ориентират за броя и състава на вълците в района”.

А числеността на вълците намалява, уви!

Теракота

СПОДЕЛИ
Историите на skare са за онези, които закъснявайки за концерт, се срамуват да влязат в залата, но и не им се прибира по светло.

БЕЗ КОМЕНТАРИ

КОМЕНТИРАЙ